کد خبر : 83256
تاریخ انتشار : جمعه 27 آبان 1401- 07: 22

۱۳ کارگاه غیرمجاز برداشت شن و ماسه در گیلان پلمپ شده است

۱۳ کارگاه غیرمجاز برداشت شن و ماسه در گیلان پلمپ شده است

.

به گزارش گیلانستان، گیلان دارای ۵۴ رشته رودخانه دایمی است که تعداد ۱۸مورد آنها یعنی سفیدرود، پلرود، شفارود، شلمان رود، زرجوب، گوهررود، پیربازار، پسیخان، سیاه درویشان، ماسوله رودخان، مرغک، دیناچال، لیسار، لمیر، حویق، لوندویل، آستاراچای و آچی رود از لحاظ بیولوژیکی، اکولوژیکی و زیست محیطی از اهمیت ویژه ای برخوردار است و هرگونه برداشت غیرمجاز از اراضی ساحلی و بستر رودخانه ممنوع است و با متخلفان از طریق مراجع قضایی برخورد قاطع و قانونی صورت می گیرد.

بر اساس گزارش‌های محیط زیست گیلان، برداشت غیرمجاز شن و ماسه باعث صدمات شدید زیست محیطی، تخریب بستر و تغییر اکوسیستم رودخانه‌ها می‌شود لذا با مرتکبان برخورد و ضمن جلوگیری از فعالیت، پرونده این افراد برای اخذ ضرر و زیان وارده و ثبت در سوابق این پیمانکاران به مقامات قضایی ارجاع می شود.

تمام پیمانکارانی که پس از طی مراحل قانونی موفق به اخذ مجوز برداشت از رودخانه‌های استان می‌شوند، مکلف به رعایت دقیق تمام بندهای مجوز در خصوص حفظ محیط زیست هستند؛ پیمانکاران با سابقه تخلف در زمان اجرای پروژه به صورت ویژه مورد پایش اداره یگان این اداره کل خواهند بود و در صورت تکرار تخلف و رعایت نکردن حجم، ارتفاع، عمق و برداشت در تقاضاهای بعدی آنان تجدید نظر می‌شود.

 

رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان رشت در این رابطه از تعطیلی ۱۰ کارگاه غیرمجاز دپوی شن و ماسه از ابتدای امسال باهماهنگی حوزه قضایی در رشت خبر داد.

محمدتقی تقی زاده گفت: برخورد با سرمنشاء تخلف و جلوگیری از خرید و فروش شن و ماسه غیرمجاز از برداشت کنندگان در اولویت کاری این اداره قرار دارد و هرگونه برداشت غیرمجاز از اراضی ساحلی و بستر رودخانه شهرستان ممنوع بوده و با متخلفان از طریق مراجع قضایی برخورد قانونی و قاطع صورت می گیرد.

تقی زاده افزود: ۱۰ کارگاه غیر مجاز پیش از این در حوزه شهرستان تعطیل شده بود و به تازگی نیز سه واحد غیر مجاز دیگر باهماهنگی دادستان شهر رشت و کوچصفهان پلمپ شد.

وی بیان کرد: باتوجه به اهمیت موضوع، این اداره با هماهنگی مرجع قضایی سه واحد دیگر از کارگاه‌هایی که به صورت غیر مجاز و بدون اخذ مجوزهای لازم و با نصب غیر قانونی باسکول در کارگاه خود اقدام به دپو وفروش مصالح می نموند را پس از تنظیم صورتجلسه وتشکیل پرونده از ادامه فعالیت غیرمجاز آنها جلوگیری بعمل آورد.

به گفته کارشناسان زیست محیطی، برداشت شن و ماسه از رودخانه‌ها دخالت در اکوسیستم منطقه است و تغییر ماهیت در یک اکوسیستم حوزه آبخیز است؛ این حوزه آبخیز مجموعه‌ای از جنگل، مرتع، رودخانه، خاک و اقلیم منطقه می‌باشد که وقتی در یکی از این فاکتورها تغییر ایجاد می‌شود دیگر فاکتورها را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد.

آنان معتقدند؛ شهرهای شمالی کشور در گذر زمان در اطراف رودخانه‌ها واقع شده و برداشت غیرمجاز رودخانه‌ها باعث شسته شدن پایه پل‌ها در اثر سیل می‌شود همانطور که این اتفاق را در سال‌های اخیر در استان‌های گلستان و گیلان شاهد بودیم و از بین رفتن حاشیه رودخانه باعث ورود آب به شهرها می‌شود؛ وقتی یک پارامتر را تغییر می‌دهیم دیگر پارامترها را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهیم یکی از مشکلاتی که رودخانه‌ها در چند سال اخیر پیدا کرده‌اند برداشت شن و ماسه بصورت غیرمجاز است که باعث می‌شود بستر رودخانه حالت عادی خود را از دست داده و باعث اختلال در بالادست و پائین دست خویش شود.

در این شرایط بسیاری از ماهیان در تجدیدنسل و تخم‌ریزی در بستر رودخانه نیاز به شرایط اکولوژی خاص دارند؛ وقتی اکولوژی منطقه را عوض می‌کنید، نسل ماهی ها تغییر می‌کند همچنین برداشت غیرمجاز باعث تغییر در رژیم آبی می شود و در سیل ها می تواند باعث آبگرفتگی در اطراف رودخانه شود.

از سال ۱۳۹۰ و بویژه ۱۳۹۵ به بعد رودخانه های استان هرساله بر اساس دستور العمل ها و بخش نامه های سازمان حفاظت محیط زیست به صورت فصلی توسط آزمایشگاه این اداره کل مورد نمونه برداری و پارامترهای فیزیکوشیمیایی آن آنالیز و با استفاده از نرم افزار شاخص کیفیت رودخانه ها (شاخص کیفیت منابع آب سطحی ایران IRWQsc) در پایان سال گزارش کیفی آن تهیه و نتایج به تفکیک هر رودخانه به سازمان مذکور و دستگاههای ذیربط اعلام می شود.

انتهای پیام/

 

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

رفتن به نوار ابزار