جولان کالاهای قاچاق و تقلبی در بازار
درحال حاضر آسیا اصلی ترین منطقه ای است که ازکالاهای تقلبی تاثیر می پذیرد و کشورچین هم قطب تولید انواع کالاهای تقلبی با برند های جعلی است تاجایی که ۸ درصد از تولید ناخالص ملی این کشور از منبع کالاها و محصولات تقلبی تامین شده است
به گزارش “درگیلان” حمید علیزاده یادداشتی در بخش اقتصاد سایت تبیان نوشت که متن کامل آن در ذیل آمده است:
قدر مسلم اینکه جامعه ای که مصرف گرایی در آن فراگیر شود با عرضه بیشتر از سوی تولیدکنندگان و صاحبان برندهای مختلف مواجه خواهد بود، این عرضه با توجه به قیمت های بالای برخی برندهای مطرح گاهی با حواشی مختلفی همراه است که قاچاق و کالای تقلبی از اصلی ترین آنهاست. فی الواقع با قاچاق کالا بدون پرداخت عوارض گمرکی و بدون لحاظ کردن شرایط لازم کیفی هرگونه کالایی را می توان به بازار عرضه کرد که با توجه به هزینه کم آن سود سرشاری را عاید سودجویان می کند و تجارتی کثیف را پایه گذاری کرده که نتیجه آن ضربه به تولیدات داخلی و شرکت های تولیدی داخلی است که باعث ورشکستگی صنایع تولیدی و بیکاری کارگران و به طریق اولی ضربه به اقتصاد ملی می شود.
قاچاق نه تنها مشکلات اقتصادی در جامعه در پی دارد بلکه مشکلات و آسیب هایی در حوزه اجتماعی، فرهنگی و بهداشتی در پی دارد که در این زمینه گفتنی های بسیار مهمی قابل طرح است.
با بررسی اخبار روزانه در رسانه ها درمی یابیم که بطور مداوم خبر از کشف محموله های مختلف اعم از البسه و پوشاک، لوازم خانگی، مواد خوراکی، لوازم آرایشی و بهداشتی، تجهیزات رایانه ای، تلفن های همراه، مشروبات الکلی و… نباشد اما به راستی چرا خبری از ریشه کن شدن این پدیده نیست؟
آمارهای رسمی قاچاق کالا از خارج کشور به داخل بسیار شگفت انگیز است و نشان از مهم بودن این بخش دارد و البته نیازمند تصمیمات و اقدامات جدی و عملی مسئولان در این زمینه است. در اواخر سال ۹۴رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز کشورگفت: حجم قاچاق کالا درکشور ۲۰ میلیارد دلار است که ۷۵ درصد آن مربوط به کالاهای قاچاق ورودی است. او تاکیدکرده است: اصلاح برخی مقررات و تامین زیرساخت ها برای کاهش قاچاق کالاو ارز در کشور ضروری است.
سخنان رییس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز نشان دهنده این مطلب است که زیرساخت های لازم و قوانین محکم در این مسیر وجود ندارد که همت بیشتر مسئولان و قانونگذاران را می طلبد. همچنین از جمله دیگر مشکلات را می توان در ضعف زیرساخت ها و کمبود تجهیزات و امکانات لازم و ضروری دانست، چنانکه به گفته رییس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز تنها در استان بوشهر که دارای ۱۳ گمرک است در این ۱۳ گمرک تنها در گمرک مرکز استان دستگاه ایکس ری برای نظارت کالا وجود دارد که باید این تجهیزات برای پیشگیری از قاچاق در دیگر گمرکات ایجاد شود.
قاچاق و عرضه کالای تقلبی و بی کیفیت مساله ای نیست که فقط کشورمان با آن دست به گریبان باشد، بلکه کپی برداری از برندها، نام های تجاری راتحت فشار قرار می دهد. اتاق بازرگانی بین المللی گزارش می دهدکه ۱۰ درصد از تجارت بین المللی مربوط به برند های تقلبی است. براساس گزارش سازمان جهانی گمرک، این آمار تنها نشان دهنده بخشی از بحران موجود در بازار مربوط به کالاهای تقلبی است. سال ۲۰۱۳ برای نخستین بار ارزش کالاهای توقیفی از مرز ۳میلیارد دلار گذشت. حتی میزان پذیرش مصرف کنندگان کالاهای تقلبی هم چیزی از جرم آن کم نمی کند.
این محصولات از طریق کسب و کار غیرقانونی وسازماندهی شده به دست مصرف کنندگان می رسد، درحالیکه اثرات اجتماعی و اقتصادی این محصولات اغلب دست کم گرفته می شود.
گزارش سازمان جهانی گمرک از افزایش قابل توجه کالاهای تقلبی خبر می دهد. در این گزارش آمده است که طی سال های اخیر شاهد افزایش نقض حقوق مالکیت معنوی بوده ایم. به این صورت که اگر نقض حقوق مالکیت معنوی در سال ۲۰۱۲، حدود ۵۸ درصدبوده اکنون به بیش از ۷۰ درصدافزایش یافته است. جعل و تقلب در محصولات دارویی، پوشاک، لوازم الکترونیکی و مواد غذایی نسبت به سایر زمینه ها شایع تر است. در زمینه های دیگر ماننداسباب بازی و سیگار هم این پدیده معمول است.
درحال حاضر آسیا اصلی ترین منطقه ای است که ازکالاهای تقلبی تاثیر می پذیرد و کشورچین هم قطب تولید انواع کالاهای تقلبی با برند های جعلی است تاجایی که ۸ درصد از تولید ناخالص ملی این کشور از منبع کالاها و محصولات تقلبی تامین شده است. کشور تایلند درحوزه جعل خودرو و لوازم آرایشی و خاورمیانه هم در جعل سیگار و محصولات دارویی پیشتاز هستند.
با توجه به پیشرفت روزافزون تکنولوژی و جایگزینی فن آوری های نوین عرصه قاچاق هم در این زمینه ها فعال بوده و از آنها بی بهره نیست مانند استفاده از پست برای قاچاق در برخی کشورها که می تواند حایز اهمیت باشد.
امروزه بسیاری از سازمان ها و گروه های تروریستی درآمدهای سرشاری را از راه قاچاق کسب می کنند به عنوان مثال گفته می شود قاچاق سیگار اصلی ترین راه درآمد پ ک ک است یا بر اساس اعلام تحلیلگران، حضور افسران سابق حزب بعث عراق برای داعش دستاوردهایی مثل تجربه نظامی، بخشی از خط مشی بعثی های سابق و البته دسترسی به شبکه های قاچاق را به همراه داشته است.
فرهنگ سازی و حرکت و خواست ملی بهترین راه برای مبارزه با قاچاق
از آنجا که قوانین متعددی در زمینه مبارزه با قاچاق کالا وجود دارد اما همچنان شاهد گسترش این پدیده شوم هستیم به نظر می رسد آگاهی بخشی در سطح ملی از طریق رسانه ها و همچنین فرهنگ سازی ریشه ای از طریق مدارس و آموزش و پرورش کاری اساسی تر و زیربنایی تر باشد تا از این طریق بتوان برای حال و آینده مشکلات جدی که بواسطه قاچاق گریبانگیر جامعه و اقتصاد ملی می شود را جلوگیری و سد کرد.
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰