کد خبر : 67918
تاریخ انتشار : سه شنبه 8 تیر 1400- 47: 11

نفس‌های عروس تالاب‌های ایران به شماره افتاد+ عکس

نفس‌های عروس تالاب‌های ایران به شماره افتاد+ عکس

امروزه تصاویر متعددی از تالاب بندرانزلی در فضای مجازی منتشر می‌شود که نشان از مرگ بی‌صدای آن داده و چشم حامیان محیط‌زیست را به دستان توانمند متولیان امر دوخته است.

به گزارش گیلانستان، این روزها تصاویری متعددی از خشک شدن تالاب بندرانزلی در شبکه‌های مجازی دست‌به‌دست می‌شود و نگرانی مردم از این چالش زیست‌محیطی روزبه‌روز در حال افزایش است.

گیلانیان به‌ویژه انزلیچی‌ها مدت‌ها هست که نابود شدن تالاب بندرانزلی که در جهان نامدار است را فریاد می‌زنند اما تاکنون علیرغم تلاش‌های فراوان دستگاه‌های متولی و گروه‌های مردم‌نهاد، نه به احیای تالاب بلکه به نابودی این تالاب بین‌المللی در حال نزدیک شدن هستیم.

تالابی که درگذشته نه‌چندان دور زیستگاهی برای پرندگان مهاجر و زیست بومی برای انواع آبزیان بوده امروزه به زمینی بایری همانند کویر مبدل شده است و این‌گونه قیاس‌ها بسیار حامیان محیط‌زیست و فعالان آن حوزه را رنجانده است.

امروزه با گشت‌وگذار در فضای مجازی و جست‌وجوی عبارت تالاب انزلی صدها محتوای چندرسانه‌ای با مضمون خشک شدن تالاب انزلی نمایان می‌شود که تماشای هرکدام از آن‌ها روضه‌ای پر غصه از قصه تلخ این زیستگاه جهانی است.

آنچه شنیدن و دیدن آن بسیار سخت و غیرقابل‌باور بود، مرگ بی‌صدای تالاب بندرانزلی بود که بنابر هر دلیل موجه و غیرموجهی رقم خورده و اکنون نگاه همه به اقدامات عاجلی است که امیدوارانه به آن چشم دوخته‌اند.

تالابی که می‌توانست شبیه عکس فوق شود و همگان از آن لذت ببرند امروزه به‌جایی رسیده که همه از دیدن آن ذلت می‌کشند.

عباس عاشوری، مسؤول دبیرخانه تالاب‌های استان گیلان در گفت‌وگو با خبرنگار فارس می‌گوید که در حال حاضر بخش‌هایی از هر چهار بخش تالاب انزلی  بسیار کم‌عمق شده است و بیان مساحت دقیق این عرصه‌ها امکان‌پذیر نیست چون این مقدار همواره در حال تغییر است.

به گفته وی، ورود آب از رودخانه‌ها و از دریا به تالاب و همچنین بارش نزولات آسمانی بر کاهش یا افزایش وسعت مناطق خشک‌شده یا عمق آب تالاب مؤثر است.

مسؤول دبیرخانه تالاب‌های گیلان در پاسخ به علل بروز خشکی در تالاب بندرانزلی می‌گوید مهم‌ترین دلیل خشکی و کاهش عمق آب تالاب انزلی، کاهش سطح تراز آب دریایی خزر و همچنین ‌کاهش شدید میزان بارش  در سال جاری بوده است.

به گفته عاشوری، تالاب انزلی یک تالاب دریایی- ساحلی است و در محل بنادر و دریانوری (موج‌شکن) با دریای خزر ارتباط دارد به‌گونه‌ای که نوسانات سطح آب دریا برافزایش یا کاهش وسعت و عمق تالاب تأثیر مستقیم دارد.

آن‌طور که مسئول دبیرخانه تالاب‌های گیلان مطرح کرده، ورود رسوبات یکی از تهدیدهای تالاب انزلی است. این رسوبات اغلب توسط رودخانه‌ها از حوزه آبخیز وارد تالاب می‌شوند.

مسؤول دبیرخانه تالاب‌های گیلان در پاسخ به اینکه چه راهکارهایی که برای پیشگیری و کنترل سرعت افزایش رسوبات در کف تالاب صورت گرفته، می‌گوید که در طرح جامع هفت‌ساله مدیریت و احیای تالاب انزلی، پروژه‌ای تحت عنوان کنترل رسوب در مناطق کوهستانی به ترتیب در رودخانه‌های خالکایی، مرغک، ماسوله‌رودخان، پیش رودبار، پلنگ ور، بهمبر و پسیخان مصوب شده است که دستگاه مجری آن اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری است اگرچه در طی سالیان اخیر با توجه به گزارش‌های دریافتی از این اداره کل، اقدام‌هایی در خصوص کنترل رسوب در سطح حوزه آبخیز انجام گرفته است.

عاشوری در پاسخ به اینکه آیا نجات تالاب ممکن است، گفته که باید ببینید منظور از نجات تالاب انزلی چیست؟ تالاب باید به چه عمق یا چه وضعیتی برسد تا ازنظر شما نجات یابد؟ تالاب انزلی درگذشته بین سال‌های ۱۳۴۵ تا ۱۳۵۴ وضعیت بدتر از وضعیت حال را داشته اما از سال ۱۳۵۵ تا سال ۱۳۷۴ به‌تدریج با افزایش سطح تراز آب دریای خزر، وسعت و عمق آب تالاب نیز افزایش قابل‌توجهی یافت اما از سال ۱۳۷۵ تاکنون سطح تراز آب دریا همواره در حال کاهش بوده و از وسعت و عمق تالاب انزلی نیز کاسته شده است. نوسانات سطح و عمق تالاب انزلی تحت تأثیر آب دریای خزر و رودخانه‌های ورودی به آن و همچنین میزان بارش سالانه قرار دارد.

وی در تشریح اینکه چه برنامه‌ای در حال انجام برای برگرداندن تالاب به وضعیت پیشین در دست اقدام هست نیز گفته که طرح جامع هفت‌ساله احیای تالاب انزلی با مبلغ دو هزار و ۵۵۸ میلیارد تومان توسط ستاد ملی هماهنگی و مدیریت تالاب‌های کشور تصویب و ابلاغ‌شده است. مصوبات این طرح در قالب ۱۸ پروژه در دو بخش داخل و حوزه آبخیز تالاب گام‌به‌گام در حال انجام و اجرا است.

کاهش حجم ورود پساب‌های کشاورزی، خانگی و صنعتی به تالاب، کاهش حجم ورود فاضلاب به تالاب، مقابله با گونه‌های گیاهی و جانوری مهاجم به‌ویژه گیاه مهاجم آبزی سنبل آبی ، عدم تصرف اراضی تالاب، کاهش حجم ورود رسوبات، برداشت آب از تالاب و عدم انجام شکار و صید غیرمجاز ازجمله اقداماتی است که به گفته مسئول دبیرخانه تالاب‌های گیلان می‌تواند در بهبود وضعیت تالاب استان مؤثر باشد.

علیرغم همه مسائلی که در پدید آمدن وضعیت کنونی تالاب بندرانزلی سهیم بوده امروزه نگاه تالاب و حامیان آن به دستان توانمند متولیان امر دوخته‌شده تا راه نجاتی برای این نبض تپنده مال ایران بیایند.

انتهای پیام/فارس

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

رفتن به نوار ابزار