کد خبر : 41498
تاریخ انتشار : پنجشنبه 14 شهریور 1398- 19: 11

مسئول بسیج مداحان شهرستان صومعه‌سرا:

نقش مداح در ترویج فرهنگ اهل بیت(ع)/ جوانان، ستون هیئت‌های مذهبی

نقش مداح در ترویج فرهنگ اهل بیت(ع)/ جوانان، ستون هیئت‌های مذهبی

سینا پورمحسن با بیان اینکه کلام یک سخنران و مداح بر روی مستمع بسیار موثر است، گفت: ستون تمامی هیئات مذهبی بر جوانان متکی است.

به گزارش گیلانستان روزهای آغازین ماه محرم است و در این مدت بسیاری از ذاکران و ستایشگران اهل بیت(ع) هریک در مکان و هیئتی برای مداحی قرارداد بسته‌اند.

همیشه در این ایام و مناسبت‌های آیینی و مذهبی نکاتی درباره ویژگی‌های مداح خوب، شعر خوب و پر محتوا و … مطرح می‌شود که در این راستا با سینا پورمحسن مسئول بسیج مداحان شهرستان صومعه‌سرا به گفت‌وگو پرداخته‌ایم.

-لطفا خودتان را معرفی کنید و بفرمایید از چه سنی وارد عرصه مداحی شدید؟

سینا پورمحسن هستم، از سنین کودکی(مقطع ابتدایی) شروع به فراگیری مداحی کرده و وارد این عرصه شدم و حدودا ۱۸ سال در دستگاه ارباب نوکری می‌کنم و تقریبا به مدت ۱۰ سال به شکل حرفه‌ای در این عرصه فعال هستم.

-یکی از مباحث مطرح شده در ماه محرم، آسیب‌شناسی عزاداری است و مباحث مختلفی در این رابطه طرح می‌شود، این نوع آسیب شناسی را تا چه اندازه مفید می‌دانید؟

در واقع آسیب‌های بسیاری ایام سوگواری سالار شهیدان، ابا عبدلله‌الحسین(ع) را نشانه رفته است، شاهد این مدعا آن است که برخی از عزاداری‌ها از محتوای غنی عاشورایی تهی شده و صرفا محتوای سطحی و بعضا دارای نقیصه دارند و قطعا برای تداوم نهضت محرم و عاشورا، کلام یک سخنران و مداح از نظر محتوا، لحن و نحوه ادای کلام موثر است.

مصون نگه‌داشتن نهضت عاشورا از خرافه و برخی شبهات مطرح شده از سوی دشمن بسیار حائز اهمیت است که راهکار آن آسیب‌شناسی تمامی مسائل مرتبط با این ایام است.

حفظ محتوای جلسات و هیئت‌های مذهبی و تاکید بر افزایش تاثیرگذاری آن در میان جامعه جوانان، شرکت کنندگان، مخاطبان و مستمعان از اهمیت بالایی برخوردار است.

متولیان هیئت‌ها و برگزارکنندگان مجالس عزاداری باید درصدد یافتن مفاهیمی تاثیرگذار و آگاهی‌بخش با هدف تبیین سیره امام حسین(ع) باشند، حال اگر این بستر فراهم نیست آن را به وجود بیاورند و اگر وجود دارد، آن را تقویت کنند تا جوانان تحت جذبه سیدالشهدا(ع) و وفاداری یارانش قرار گیرند تا پس از اتمام ایام عزاداری، تحول و دگرگونی در عزاداران امام حسین(ع) به وجود آید.

راهکار تقویت هیئت‌های مذهبی را در چه می‌بینید؟

قطعا این اصل بر کسی پوشیده نیست که ستون تمامی هیئت‌های مذهبی بر جوانان متکی است.

از جمله راه‌های تقویت این هیئت‌ها جذب جوانان و نوجوانان و بها دادن و ارزشگذاری بر فعالیت‌ها و تلاش‌های خالصانه‌شان توام با ایجاد فضایی صمیمی و گرم است.

-فرق مداحی دیروز و امروز را در چه می‌بینید؟

از نظر اهداف، تفاوتی بین مداحی در هیچ ایامی نبوده، تنها تفاوت در جملات و ابیات مورد استفاده بوده که طبعیتا با گذر زمان و متناسب با سطح درک و پذیرش مستمع متغییر استبا.

فکر می‌کنید چند درصد از مداحان امروز جامعه ما توصیه‌های مقام معظم رهبری را در راستای افزایش بعد کیفی عزاداری ائمه پیگیری می‌کنند؟

قطعا مداحی که بر اصول اعتقادی خود مقید باشد اصل اول و اخر خود را بر این پایه حاکم می‌کند، چه بسا اکثریت هم چنین روال کاری را در پیش داشته‌اند و خواهند داشت.

– از نظر خودتان بزرگترین عیب و حسن شما در مداحی چیست؟

صدا، کلام، لحن، نحوه رفتار و …، یک مداح مورد پسند همه و یا مورد تکدر خاطر تمامی مستمعان نیست، ممکن است بزرگترین حسن بنده مورد پسند عده‌ای کثیر نباشد و بالعکس بزرگترین عیب بنده مورد پسند عده‌ای….

*برای جوانان و علاقمندان به امام حسین(ع) و مداحی چه سخنی دارید؟

او که مثل من هزاران در به در دارد، رفیق

این محال است از یکی مان چشم بر دارد، رفیق

آن زمانی که درون روضه می‌آئیم ما

شخص او بر تک تک ماها نظر دارد رفیق

شبستان

شرط کار یک مداح خوب شدن و مداح خوب ماندن چیست؟

ایمان، توکل و اخلاص.

مداحی اهل بیت(ع)، توفیقی بزرگ بوده و جایگاهی بالاست. هم مقام بالا و هم تأثیر زیادی در جامعه و ذهن مردم دارد، باید بدانید که چه کسی مداح است، مقدّمات کار مداحی او چیست، چه قدر به اشعار مداحی تسلط دارد و نحوه مداحی او چگونه است.

کسانی که رسماً این منصب را بر عهده می‌گیرند و لباس مقدس ستایش اهل بیت(ع) را بر تن می‌کنند و مردم، آنها را به این عنوان می‌شناسند، باید مراقب اعمال و رفتار خود بوده و ساده زیست باشند.

تاثیر شعر خوب در امر مداحی چیست؟

تمام کلام یک مداح ابیات اوست، ابیات خوب یعنی: بیان خوب، محتوای منسجم، افزایش آمادگی مجلس، تاثیرگذاری بالا و افزایش کیفیت.

وظیفه و مسئولیت بزرگ جامعه مداح این است که مطالبش پُرمغز و پُرمحتوا باشد و به شیوه درست این را بیان کند؛ هم در مصیبت و مدایح و هم در عزا و جشن. باید مطالب با شکل‌های مختلف و در قالب‌های مختلف ارائه شود.

نقش و وظیفه مداح در مقابله با جنگ نرم دشمنان چیست؟

نقش مداح در ابتدا زدودن قساوت قلب مستمع است، به فرموده پیامبر(ص)«در انسان پاره گوشتى است كه اگر آن سالم و درست باشد، ديگر اعضاى بدنش هم با آن سالم مى‏‌شوند و هرگاه آن بيمار شود، ديگر اعضاى بدنش بيمار و فاسد مى‌‏گردند، آن پاره گوشت، قلب است“«.

زدودن قساوت قلب، باقی اعضا را هوشیار کرده و چشم و گوش مومن را در برابر استکبارات و سخنان ناروا باز می‌کند.

از دیگر وظایف، استفاده از اشعاری با مضمون حماسی و انقلابی است که روایتگر اهداف دین و یادآور تمامی جان‌نثاری‌های قهرمانانه است.

*سخن پایانی…

لطفی که کرده ای تو به من، پدر و مادرم نکرد

ای مهربان‌تر از پدر و مادرم حسین

پایان پیام/شبستان

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

رفتن به نوار ابزار