کد خبر : 76580
تاریخ انتشار : شنبه 7 اسفند 1400- 05: 11

نوشدارویی برای یک مخترع کارآفرین/آقا مظفر رفت!

نوشدارویی برای یک مخترع کارآفرین/آقا مظفر رفت!

اگرچه مظفر رخشادمعروف به آقا مظفر از این دنیای فانی رخت بر بست و مجالی برای قدردانی از این چهره فرهیخته نداریم اما می‌توان در این عصری که صنعت و تولید دغدغه کشور و مورد تأکید رهبر انقلاب است، از این چهره ارزشمند گیلانی الگویی معرفی کرد برای جوانان ایرانی.

به گزارش گیلانستان، چند روزی است که خبر درگذشت یکی از نخبگان حوزه تولید ادوات کشاورزی گیلان را شنیدم و با خود گفتم گیلان چه بزرگانی در حوزه تولید داشت  که در گمنامی زیست کردند و حال در گمنامی به دیار باقی شتافتند، کم‌لطفی است اگر به‌عنوان یک گیلانی در رثای گیل‌مردی ننویسیم و به وجودش افتخار نکنیم چراکه این خاک حاصل‌خیز، نخبگان بزرگی چون «مظفر رخشاد» داشت و دارد و‌ زر خاک این دیار، جواهراتی تقدیم تاریخ کرده که حیرت‌انگیز است، یکی از این جواهرات «مظفر رخشاد» بود که اگرچه میزان تحصیلاتش خواندن و نوشتن بود اما با علاقه‌مندی، پشتکار، مدیریت صحیح و توجه ویژه‌ به نیاز بازار مصرف، خدمات شایانی در حوزه کشاورزی کرده بود.

امروز گیلان و گیلانی باید این صنعتگر و مبتکر فقید را الگویی معرفی کند برای جوانان جویای نام و جویای کار تا بیاموزند که «توانستن را باید با خواستن صرف کرد» و بدانند باید تلاش کنند حتی باوجود همه سختی‌ها‌ چراکه شرط موفقیت تنها تلاش و پشتکار است.

آقا مظفرِ ما گیلانی‌ها!

آقا مظفر ما گیلانی‌ها در سال ۱۳۲۱ در اطراف رشت به دنیا آمد و در سنین نوجوانی تحصیلات حوزوی را آغاز کرد ولی با درگذشت ناگهانی پدرش، حوزه را کنار گذاشت و به خاطر گذران زندگی و کمک به خانواده وارد دنیای صنعت و کشاورزی حرفه‌ای شد، جالب است که جد مادری او  مکتب‌خانه‌دار مشهور  «ملا یزدان‌پرست» از دوستان دوران جوانی میرزا کوچک‌خان و پاتوق هم‌رزمان او بود و مادر آقا مظفر «کوچک خانم یزدان‌پرست» از شاعران شفاهی و سنتی خوانان زبان گیلکی موسوم  به اوروش واروش بود و می‌گویند یکی از دلایل ازدواجش با پدر آقا مظفر به خاطر  شنیدن صدای زیبای او در جمع روستانشینیان بود.

حال از داستان ازدواج پدر و مادر مرحوم می‌گذریم تا  به خدمات ارزنده این مبتکر فقید به جامعه صنعتی و مکانیزه کردن کشاورزی ایران بپردازیم چراکه آقا مظفر کاری کرده بود کارستان! تلاش، پشتکار و خستگی‌ناپذیری او باعث اشتغال‌زایی بسیار و جذب سرمایه‌گذار در استان شد و خدماتش برای همیشه در گیلان عزیز ما ثبت شد.

ساخت ماشین‌آلات سبک و کاربردی

مرحوم رخشاد ساخت ماشین‌آلات سبک و کاربردی در زمینه کاشت و برداشت و درو و برداشت گندم و برنج و جو و علوفه آن‌هم  برای اولین در کشور را در کارنامه داشت و ورود انواع دانه‌ها و تخم گیاهان از کشورهای آسیایی برای اولین بار و  تکثیر انواع گیاهان و درخت‌ها و بومی‌سازی این گیاهان با آب‌وهوای گیلان را به نام خود ثبت کرده است.

آقا مظفر ما گیلانی‌ها دست از تلاش برنداشت و طراحی ابراز ساده، اما مکانیزه کاربردی حفاری چاه‌های آرتزین و عمیق در گیلان را نیز به نام خود ثبت کرد و برگزاری متعدد نمایشگاه در کشورهای منطقه به‌ویژه اوراسیا و باکو در دهه هفتاد را در کارنامه داشت.

تلاش بی‌وقفه آقا مظفر!

مرحوم «مظفر رخشاد» با تلاش بی‌وقفه به معرفی صنعت کشاورزی گیلان به شرکت‌های معروف ژاپنی، تایلندی، مالزی، عربستان، باکو، ترکیه  و ایجاد ارتباط بین صنعت‌کاران کشاورزی این کشورها پرداخت و ایجاد باغ ارگانیک برای اولین بار به‌عنوان عکاسی که این روزها به آتلیه عکاسی معروف هست در ۴۰ سال پیش دایر کرد.

آقا مظفر یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان انواع  ماهی پرورشی ایران!

این مرحوم را علاوه بر تولیدکننده صنعت ادوات  کشاورزی، به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان انواع  ماهی پرورشی ایران نیز می‌شناسند چراکه اصلاحات و تغییرات اساسی در این صنعت ایجاد کرد و بسیاری از دستگاه‌های استخرداری ازجمله پمپاژ ماهی و اکسیژن سازی ماهی در فصل گرم  ساخته آن مرحوم  برای اولین بار است که با مشابه‌سازی و الهام گرفتن از شرق آسیا ساخته شد.

تغییر در تکثیر تخم ماهی و آزادسازی تخم‌های ماهی مناسب رودخانه‌های گیلان در سطح گسترده  و ایجاد گلخانه خانگی در چهار دهه پیش تولید گرمایش مناسب با گیاهان بومی گیلان  از دستاوردهای مرحوم رخشاد است و در طول فعالیت خود به معرفی و مشابه‌سازی قایق موتوری و واردکردن قایق موتوری پیشرفته و راه‌اندازی مجدد موتور قایق در مرداب انزلی و جایگزین کردن موتور بی‌خطر برای مرداب و تغییر سبک قایق‌سواری در مرداب نیز پرداخت.

مرحوم رخشاد را در معرفی و کمک کشاورزان منطقه طارم و کمک به صادرات محصولات کشاورزی به بازارهای جهانی و آسیای میانه نیز می‌شناسند و همچنین می‌گویند ایجاد تغییرات اساسی در سلاح‌های شکاری را نیز در کارنامه خود داشته است.

آقا مظفر رفت!

و حالا خبر رحلت این نخبه گیلانی بسیار متأثرکننده بود و البته ناراحت‌کننده‌تر اینکه چرا در زمان حیات، او را به‌عنوان الگویی سخت‌کوش و گیلانی غیور  به جوانان دیار گیل و دیلم معرفی نکردند و این‌گونه گمنام این خادم بزرگ صنعت گیلان و ایران به عالم باقی بدرقه شد.

در هنگام نوشتن خدمات این بزرگ‌مرد گیلانی با خود گفتم مگر می‌شود چنین خادمِ بزرگی در گیلان نفس می‌کشید  و آنگاه گمنامی و نامهربانی متولیان قدردانی از چنین چهره‌هایی، سهمش شده باشد؟ اگرچه او از این دنیای فانی رخت بربست و مجالی برای قدردانی از این چهره فرهیخته نداریم اما می‌توان در این عصری که صنعت و تولید دغدغه کشور و تأکید رهبری است، از این چهره ارزشمند گیلانی  الگویی معرفی کرد برای جوان گیلانی و ایرانی. امید داریم که متولیان فرهنگی و الگوساز، آستین همت بالا بزنند و از این غیور مرد گیلانی و اسطوره صنعت استان، الگویی بسازند برای امروز و فردای گیلان و ایران.

انتهای پیام/فارس

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

رفتن به نوار ابزار